We hebben het gehad over de noodzaak om je app toegankelijker te maken. Maar hoe doe je dat precies?
Geen zorgen, het hoeft niet moeilijk te zijn. Met een paar stappen kun je je app toegankelijk maken voor iedereen, zonder dat het een groot probleem wordt.
1. Volg de WCAG Richtlijnen
De WCAG-richtlijnen zijn het fundament van digitale toegankelijkheid. Begin met niveau AA, dit is de basis die elke app en website moet volgen. Deze richtlijnen zorgen ervoor dat je voldoet aan de belangrijkste toegankelijkheid vereisten, zoals leesbaarheid, kleurcontrast en navigatie.
2. Werk met dynamische tekstgroottes
Veel gebruikers, vooral mensen met visuele beperkingen, vergroten de tekstgrootte op hun telefoon. Het is belangrijk dat je app die dynamische tekstinstellingen ondersteunt. Als je app dit niet doet, worden gebruikers geconfronteerd met kleine, onleesbare tekst, wat hun ervaring frustreert. Zorg ervoor dat je app automatisch meeschaalt met de instellingen van de gebruiker.
3. Kleurcontrast en donkere modus
Veel mensen hebben moeite met het lezen van tekst als het contrast te laag is. Goede kleurcontrast-opties zorgen ervoor dat je app ook leesbaar is voor mensen met een visuele beperking. Ook de donkere modus is een handige aanpassing die steeds populairder wordt. Zorg ervoor dat je app ook deze optie biedt.
4. Maak navigatie simpel en duidelijk
Een logische navigatie is onmisbaar. Voor mensen met motorische of cognitieve beperkingen is het belangrijk dat knoppen en menu’s duidelijk gelabeld en makkelijk te vinden zijn. Hoe eenvoudiger en intuïtiever je app is, hoe makkelijker gebruikers ermee om kunnen gaan.
5. Gebruik Alt-Tekst voor afbeeldingen en iconen
Afbeeldingen en iconen moeten altijd voorzien zijn van alt-tekst. Dit zorgt ervoor dat mensen met een visuele beperking, die een screenreader gebruiken, begrijpen wat er op het scherm staat. Vergeet ook niet om je knoppen en acties goed te beschrijven voor de screenreader.
6. Testen, testen en testen
Toegankelijkheid test je niet alleen met behulp van tools. Ervaar het zelf! Zet de toegankelijkheidsinstellingen op je telefoon aan, gebruik de app als een gebruiker met beperking en ontdek waar het beter kan. Daarnaast kun je echte gebruikers betrekken om feedback te geven over hoe jouw app voor hen werkt. Dit helpt je om de gebruikerservaring te verbeteren.