Ga direct naar inhoud

03 april 2025

Digitaal toegankelijke apps voor iedereen? 6 tips

Je hebt net je nieuwste app gelanceerd of je bent volop bezig met de lancering. Hoe dan ook, je bent er trots op. Maar dan komt er een nieuwe wet om de hoek kijken. Ineens besef je: heb ik wel genoeg aandacht besteed aan de toegankelijkheid van mijn app? Kan iedereen wel gebruiken wat ik aanbied? Als je je digitale toegankelijkheid niet op tijd regelt, zou het weleens een probleem kunnen worden. Niet alleen juridisch, maar ook in je klanttevredenheid en omzet. Dit is geen extra taak voor later. Je wilt nu in actie komen. Lees mee wat dit voor jou betekent.

Waarom toegankelijkheid nu belangrijker is dan ooit

Toegankelijkheid is niet alleen iets waar je aan moet voldoen om geen juridische problemen te krijgen. Het heeft echte voordelen voor jouw business, klanten en merk.

Dit zijn de belangrijkste redenen om aan de slag te gaan:

1. Wetgeving dwingt bedrijven tot actie

De nieuwe wetgeving verplicht bedrijven om hun digitale producten toegankelijk te maken. Hoewel de details over de handhaving nog niet helemaal duidelijk zijn, is het belangrijk te begrijpen dat de wetgeving wordt gehandhaafd. Bedrijven die hun apps niet toegankelijk maken, kunnen te maken krijgen met boetes of andere juridische gevolgen. Voorkom deze risico’s door nu te beginnen.

2. Mis geen omzet, de toegankelijkheidsmarkt is groter dan je denkt

Wereldwijd heeft naar schatting 15-20% van de mensen een beperking. Dat is een enorme markt die vaak over het hoofd wordt gezien.

Dit betekent dat als jouw app niet werkt voor deze mensen, je mogelijke omzet misloopt. De technologie is er, en mensen met beperkingen gebruiken smartphones en apps net zoals iedereen. Ze kunnen nu veel apps bedienen dankzij verbeterde toegankelijkheidsopties op hun telefoons, zoals grotere tekstgrootte en spraakherkenning.

3. Verhoogde klanttevredenheid en loyaliteit

Een toegankelijke app verbetert de gebruikerservaring voor alle klanten, niet alleen degenen met beperkingen. Duidelijke navigatie, goed kleurcontrast en het aanpassen van tekstgroottes maken je app gebruiksvriendelijker voor iedereen. Door deze aspecten te verwerken, kun je de klanttevredenheid en loyaliteit vergroten, wat uiteindelijk leidt tot hogere conversies.

4. Verbeterde reputatie en imago

Door je app toegankelijk te maken, laat je zien dat je een merk bent dat zich inzet voor inclusiviteit. Je laat zien dat je om iedereen geeft, ongeacht hun beperkingen. In een wereld waar klanten steeds meer waarde hechten aan bedrijven die zich sociaal verantwoordelijk gedragen, is dit niet alleen goed voor je klanten, maar ook voor je merk. Het kan zelfs leiden tot positieve mond-tot-mondreclame, vooral als je klanten met een beperking zich gewaardeerd voelen.

Jouw app toegankelijker? 6 tips

We hebben het gehad over de noodzaak om je app toegankelijker te maken. Maar hoe doe je dat precies?

Geen zorgen, het hoeft niet moeilijk te zijn. Met een paar stappen kun je je app toegankelijk maken voor iedereen, zonder dat het een groot probleem wordt.

1. Volg de WCAG Richtlijnen

De WCAG-richtlijnen zijn het fundament van digitale toegankelijkheid. Begin met niveau AA, dit is de basis die elke app en website moet volgen. Deze richtlijnen zorgen ervoor dat je voldoet aan de belangrijkste toegankelijkheid vereisten, zoals leesbaarheid, kleurcontrast en navigatie.

2. Werk met dynamische tekstgroottes

Veel gebruikers, vooral mensen met visuele beperkingen, vergroten de tekstgrootte op hun telefoon. Het is belangrijk dat je app die dynamische tekstinstellingen ondersteunt. Als je app dit niet doet, worden gebruikers geconfronteerd met kleine, onleesbare tekst, wat hun ervaring frustreert. Zorg ervoor dat je app automatisch meeschaalt met de instellingen van de gebruiker.

3. Kleurcontrast en donkere modus

Veel mensen hebben moeite met het lezen van tekst als het contrast te laag is. Goede kleurcontrast-opties zorgen ervoor dat je app ook leesbaar is voor mensen met een visuele beperking. Ook de donkere modus is een handige aanpassing die steeds populairder wordt. Zorg ervoor dat je app ook deze optie biedt.

4. Maak navigatie simpel en duidelijk

Een logische navigatie is onmisbaar. Voor mensen met motorische of cognitieve beperkingen is het belangrijk dat knoppen en menu’s duidelijk gelabeld en makkelijk te vinden zijn. Hoe eenvoudiger en intuïtiever je app is, hoe makkelijker gebruikers ermee om kunnen gaan.

5. Gebruik Alt-Tekst voor afbeeldingen en iconen

Afbeeldingen en iconen moeten altijd voorzien zijn van alt-tekst. Dit zorgt ervoor dat mensen met een visuele beperking, die een screenreader gebruiken, begrijpen wat er op het scherm staat. Vergeet ook niet om je knoppen en acties goed te beschrijven voor de screenreader.

6. Testen, testen en testen

Toegankelijkheid test je niet alleen met behulp van tools. Ervaar het zelf! Zet de toegankelijkheidsinstellingen op je telefoon aan, gebruik de app als een gebruiker met beperking en ontdek waar het beter kan. Daarnaast kun je echte gebruikers betrekken om feedback te geven over hoe jouw app voor hen werkt. Dit helpt je om de gebruikerservaring te verbeteren.

Hulp nodig bij de keuze welke applicatie het beste bij jouw situatie past? Neem gerust contact op!


  • Samen ontwikkelen we digitale producten die jouw business verbeteren.
  • Al meer dan 16 jaar creëren we innovatieve apps voor smartphones, wearables en auto's. We ontwikkelen native apps, hybride apps of je complete applicatielandschap, altijd om het leven van je gebruikers makkelijker en mooier te maken.
  • Digitale producten met impact op je business. Daar zorgen we voor. Benieuwd naar ons werk?
  • Bekijk onze cases
  • Kom langs op ons HQ voor een kop koffie.
  • Reduitlaan 29, 4814DC Breda
  • (076) 204 3212
    info@unlockagency.nl
  • Onze locaties
  • Breda (HQ) Reduitlaan 29, 4814 DC
    Eindhoven - Essenstraat 1, 5616 LG
    Rotterdam - Westblaak 122A, B, 3012 KM
    Amsterdam - Hendrikkade 21d, 1012 TL
  • Dutch Digital Agencies Quality system Certification
Locatie